zaterdag 13 februari 2010
Ding 23 Samenvatting 23 dingen
Yes eindelijk is het zover, na weken elke week achter de computer gezeten te hebben is dit nu het laatste ding, yeahh!
De start met het aanmaken van mijn blog gaf mij veel enthousiastme. De uitdaging om te zien wat ik allemaal kan en hoe ver ik durf te gaan, gaf mij een kick. Flickr en online plaatjes bewerken was ook geweldig, ik ging er helemaal in op. Er zijn zoveel mogelijkheden en ik had niet gedacht dat ook ik daaraan mee kan doen. Wiki is erg handig, op de bieb maken we er al gebruik van het is voor ons een goede communicatiemiddel. Iedereen kan het lezen en toevoegen, dus geen geheen en weer met mails. Library Thing vind ik een eye opener, zeker omdat het mijn vakgebied is. Ik was steeds nieuwsgierig hoeveel mensen hetzelfde boek van mij deelde. En het is ook een mooie site, maar niet iets waarmee ik verder mee bezig zal zijn, zoals jullie weten ben ik geen computerfreak. Tenslotte Last FM vindt ik het einde, muziek dat maakt wat in de mens los. Last FM hoort in de bibliotheek thuis, muziek en boeken gaan haast in één op.
23 dingen heeft mijn blik verruimd en mij laten kennis maken met waar de wereld over praat. En dat ook ik daaraan mee kan doen en dat er handige uitvinden zijn waar ik mij vanaf nu mee bezig zal houden. Zoals een blog maken voor een commissie waar ik mij eind dit jaar bij aansluit. En een wiki maken voor een groep meiden om zo gezamenlijk de gegevens van onze club bij te houden.
"23 Dingen was voor mij een ontdekkingsreis door internet heen".
woensdag 10 februari 2010
Ding 22. De toekomst van de bibliotheken 2.0
Na alle stukjes door gelezen te hebben geeft het mij een idee dat de bibliotheekmedewerkers bang zijn voor verandering en de gebruikers vinden dat ze nog te weinig krijgen van wat ze verwachten van de bibliotheekmedewerkers. Dit roept bij mij irritatie op. Ik vind juist dat wij open staan voor nieuwe procedures, we niet achter kunnen blijven en zelfs een uitdaging vinden om de bieb steeds modieus te houden. En ja we doen ons best om de bibliotheekmedewerkers te zijn wat van ons verlangt wordt.
Mijn beeld over bibliotheek 2.0 en dat wordt steeds gevraagd, dus ik herhaal maar weer, top voor de bibliotheek. Alleen ik vind wel 1 website met allemaal subtitels, zakelijk, overzichtelijk, rust en duidelijk ingedeeld. Dus 1 website voor 1 bieb waarin je alles kan doen, reserveren, boekenkast, meningen van klanten over boeken, muziek online luisteren, subtitels met uitleg over leesniveau, dyslexie, leeshulpmiddelen, agenda wat is er te doen in u bieb e.d. En natuurlijk links naar andere bibliotheken. Dus ik zou schrijven, 'aan de slag!'
vrijdag 5 februari 2010
Ding 21 Sociale bibliotheekcatalogi
Zoizo vind ik dat een catalogus 2.0 een voortvarende punt is voor de bibliotheek. De klanten voelen zich gehoord en daar tegen over kunnen klanten ook met interessante ideeën komen. De catalogus van bibliotheek 2.0 vindt ik niet zakelijk, neigt tot een rommelige website. Je blijft op de site door de aantrekkelijke afwisselende foto's, leestips en de gebeurtenissen. Dat laatste zou ik zakelijker benoemen zoals agenda.
De catalogus van worldcat is helder voor ogen wat je allemaal kunt op de website. Als je op zoek gaat naar een schrijver krijg je alles wat de site tot beschikking heeft. Zoals auteursportret, medium, jaar, inhoud, onderwerp e.d. De inhoud van de website heeft een eentonige kleur en neigt tot saai. Het mooie is dat alle bibliotheken meedoen
De catalogus van bibliotheek Flevomeer hanteert hetzelfde systeem als onze aquabrowser.
De catalogus van bibliotheek Amsterdam heeft ook een aquabrowser, maar is veel uitgebreider. Daar staat alles op de website wat je nodig kan hebben, ze hebben zelf een aparte catalogus voor de jeugd, spreekt aan voor de jeugd. De kleur van de website rood/zwart is niet mijn favoriet, maar de website is duidelijk, helder, overzichtelijk, netjes en alles onderdelen zijn er te vinden. Top!
Abonneren op:
Posts (Atom)